вторник, 8 января 2008 г.

Колишня свиридiвська церква Михайла Архангела

Церква в Свиридiвцi була стара, а в Луцi та iнших селах вже спорудили новi. Вирiшили спорудити i в Свиридiвцi. Насамперед, щоб мати свою цеглу, побудовали цегельню. Мали думку поставити церкву на вигонi. Пан Волошин вже й грошей пообiцяв чимало дати, якщо буде збудована саме на вигонi. Та побутує думка, нiби в Полтави запропонували реставрувати стару, як таку, що має iсторичну цiннiсть.

При церквi була бiблiотека, 30 десятин церковноï землi в рiзных мiсцях. 40 рокiв був священником у сели Базилевський. За кiлька рокiв перед першою свiтовою вiйною церква була повнiстю перебудована i мала вже вигляд не корабля, а хреста. Особливу красу та довершеннiсть мав iконостас.

Брат М.С.Шиша Савка, який навчався у Киïвськiй малярськiй школi i проходив практику в Лаврi, намалював великий (4 х 3м) образ «Воскресiння Христове» у правому крилi, а в лiвому – «Рiздво Христове». Учив малювати i дiтей М.П.Терешкевича. Репресований в 30-i роки за любов до Украïни, Савка Шиш десь так i загинув. (М.Петренко, «Зоря» №95)

Я первый раз побывал в Свиридовке в 1952 году, мне было 6 лет. В церкви было кино. Наверху, над экраном, висел большой транспарант с Лениным – Сталиным – Энгельсом и Марксом. Помню еще, что там показывали немое кино, без звука.


Пише Зоя Янушевич, 6 червня 1995: "Трійця – дуже красиве свято колись було. Пам'ятаю, як його обставляли у Свиридовке в самі важкі роки: ходили за лепехою на Корінське, устеляв нею підлогу й долівку. Усюди ставили гілочки берізки, липи, клена й, звичайно ж, букети польових квітів. І завжди в дому щось пекли, пахло пирогами, навіть у самий голодний час. І мама теж завжди намагалася щось приготувати, спекти. Було дуже врочисто".
БАЗИЛЕВСЬКИЙ Іван Потапович, 1877 р., с. Свиридівка Лохвицького р-ну Полтавської обл., українець, із службовців, освіта середня духовна. Проживав у с. Човно-Федорівка Зіньківського р-ну Полтавської обл. Священник. Заарештований 22 серпня 1937 р. Засуджений Особливою трійкою при УНКВС Харківської обл. 16 жовтня 1937 р. за ст. 54-10 ч. 1 КК УРСР до 10 років позбавлення волі. Реабілітований Полтавською обласною прокуратурою 11 листопада 1990 р.

Комментариев нет: