пятница, 31 октября 2008 г.

Елена Шиш и Валентина Орда розповідають про життя у Свиридiвцi

Елена Шиш i Валентина Орда
...Частину худоби забрали скотовозом. Усього забрали 80 корів. На очах у людей зарізали 11 породистих поросних свиноматок – ми їх за колгоспні (!) кошти у Миргороді купували. Корови тільні, до отелу зоставалися якісь там неділі... Корів вбивали вилками на ходу. Вони падали. Люди витягали з них живих бичків, і ті підіймалися, хиталися і паслися, манюні, на вулиці на очах у всіх. А тоді знаєте що зробили? На металобрухт пустили все, що змогли. У нас були красиві, золоті ангари. Все розбили і здали на металобрухт. Сараї зрівняли із землею. У 2006 році ми зробили капітальний ремонт великого сараю, вклали 32 тисячі, а продали за 30 тисяч. Нам про це головний бухгалтер Раїса Василівна на загальних зборах доповіла, ми її примусили. Зараз вона працює бухгалтером у МТС «Цукорсервіс».

- Влада у вас є у селі?

- Є, сільський голова Семен Борисович.

- А сільські депутати, які повинні вас захищати?-

А хто їх слухає? Заславець, якщо щось йому треба, збирав виконком – все вирішували і розходилися!- А хто такий Заславець?- Анатолій Петрович Заславець був головою колгоспу «Україна», який став потім господарством «Батьківщина», а тоді ще й «Батьківщина Плюс». Як була «Україна», то десь у 2001 році згоріла контора з документами. Столи і штори витягли, а фермерські архіви згоріли. Згоріла також й нова АТС, кажуть, замкнула проводка.Деякий час Заславець працював головою райдержадміністрації, зараз він керує Лохвицьким районним відділенням АБ «Полтава банк».

- А хто сільського голову обирав?

- А хто його обирав? Люди обирали. Він купив бабусів за гречку, за крупи. Ще не встигли підрахувати голоси, а він вже приніс могорича, бо знав, що пройде.

- Але ж усі проголосували?

- Та проголосували бабусі, ми що – не знаємо?- А його другий раз обрано?- Та вже учетверте! Він вже на пенсії, його не виженеш!


Комментариев нет: